قیمت یورو امروز از ابتدای شهریور در سامانه نیما راه کاهشی را در پیش گرفت، همزمان قیمت این ارز در بازار آزاد نیز افت پیدا کرد با این حال، شکاف بین نرخ یورو در بازار آزاد و بازار ثانویه بیشتر شده و به بالای ۷ درصد رسیده است.
عبور قیمت یورو و دلار از سطح مقاومتی
به گزارش اقتصادنیوز، قیمت شاخص ارزی در بازار آزاد از سطح مقاومتی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی عبور کرد و سکه تمام بهار آزادی به دلیل افت بهای اونس نتوانست همراه دلار در مسیر افزایشی شود.
اینها دو خبر مهم بازار در روز شنبه بودند، ولی زیر پوست بازار یک اتفاق مهم دیگر نیز افتاده و آن جدایی راه یورو سامانه نیما از بازار آزاد بوده است.
بهای یورو از ابتدای شهریورماه در سامانه نیما راه کاهشی را در پیش گرفت؛ همزمان قیمت این ارز در بازار آزاد نیز سیر نزولی گرفت؛ با این حال، میزان افت این ارز در دو بازار با یکدیگر از لحاظ شدت قابل مقایسه نیست.
در حالی که قیمت یورو در بازار ثانویه با سرعت زیادی از کانال ۱۲ هزار تومانی عقبنشینی کند، بهای این ارز در بازار آزاد در میانههای کانال ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومانی خود را حفظ میکند. این موضوع از نظر فعالان از یکسو میتواند نشاندهنده افزایش سطح عرضه در سامانه نیما باشد و از سوی دیگر میتواند به معنای تفاوت انتظارات تجار با سایر معاملهگران باشد.
افزایش یکباره حواله دلار در سامانه سنا
در حالی که قیمت یورو در سامانه نیما از بازار آزاد فاصله گرفت، اختلاف قیمت حوالهای دلار نیز از بازار آزاد پیشی گرفت. روز پنجشنبه در حالی که ارزش دلار در بازار آزاد در حدود ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومان بود، قیمت حوالهای این ارز در سامانه سنا با پرشی ۹۵۸ تومانی روی عدد۱۱ هزار و ۷۴۶ تومان ایستاد. البته برخی از فعالان عنوان میکردند چنین جهش یکبارهای را تنها در صورتی میتوان جدی گرفت که در روزهای بعد نیز قیمت حوالهای دلار در سطح یادشده باقی بماند.
به گفته آنها، حجم معاملات حوالهای دلار نسبت به یورو در سامانه نیما بسیار پایینتر است، در نتیجه از طریق آن نمیتوان سیگنال دقیقی از وضعیت بازار دریافت کرد و بیشتر برای تحلیل روند بازارها باید از همان نرخ گزارشی یورو در سامانه نیما استفاده کرد که با یک روز تاخیر اعلام میشود.
یکی از نشانههای حجم محدود معاملات حوالهای سامانه سنا آن است که در برابر بسیاری از ارزها در روز پنجشنبه عددی ذکر نشده بود، مانند پوند انگلیس و فرانک سوئیس.
بیشتر بخوانید: قیمت یورو امروز
افت ۵درصدی یورو در نیما
قیمت یورو امروز در آخرین روز مردادماه در سامانه نیما ۱۲ هزار و ۳۶۱ تومان بود. روز ۱۴ شهریور در سامانه یادشده ارزش یورو تا عدد ۱۱ هزار و ۷۰۲ تومان پایین آمد؛ در نتیجه میتوان گفت ارز اروپایی در ۱۵ روز اخیر در بازار ثانویه حدود ۳/ ۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
بر اساس این قیمت یورو، ارزش دلار در بازار ثانویه را نیز میتوان با توجه به نرخ برابری یورو در برابر دلار ۱۰هزار و ۶۰۵تومان در نظر گرفت. از ابتدای شهریورماه، قیمت یورو امروز در بازار آزاد نیز افت کرد و از مرز ۱۳ هزار تومانی به زیر کشیده شد و به حوالی مرز ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومانی رسید، افتی در حدود ۲/ ۳ درصد. با توجه به این موضوع میگفت که شکاف بین نرخ یورو در بازار آزاد و بازار ثانویه بیشتر شده و به بالای ۷ درصد رسیده است.
این در حالی است که در مقاطعی از شهریورماه این فاصله کمی بیشتر از یک درصد بود. برخی از فعالان بر اساس این موضوع انتظار دارند قیمت یورو در یکی از بازارها تعدیل شود؛ یا یوروی نیمایی گران شود یا یورو آزاد ارزان شود. در اولین روز هفته جاری، سهم یورو افزایش قیمت بود؛ با توجه به اینکه قیمت یورو امروز در سامانه نیما برای روز شنبه با یک روز تاخیر منتشر میشود، باید دید سهم یوروی نیما در ابتدای هفته چگونه بوده است.
دومین افزایش پیاپی در بازار ارز
در اولین روز هفته، قیمت دلار توانست مرز ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی را بشکند و با افزایش ۱۳۰ تومانی به بهای ۱۱ هزار و ۵۵۰ تومان برسد. روز پنجشنبه نیز دلار ۵۰ تومان افزایش را ثبت کرده بود.
افزایش روز شنبه از آن جهت اهمیت داشت که آخرینبار در تاریخ دوم شهریورماه همین سال، شاخص ارزی در محدوده قیمتی بالاتری نوسان کرده بود؛ به واسطه ثبت این رکورد، انتظارات برخی از معاملهگران افزایشی در بازار فعالتر شده است؛ ولی همچنان سد مهم ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومانی پیشروی بازار است.
به گفته فعالان، یکی از مهمترین عواملی که دیروز زمینهساز افزایش قیمت دلار در بازار شد، جوسازی معاملهگران پیرامون برداشتن گام سوم کاهش تعهدات ایران در قبال برجام بود. با این حال، عده زیادی از بازیگران ارزی، این موضوع را بهانهای برای بازاری میدانستند که دوبار در مرز ۱۱ هزار تومانی در برابر افت قیمت مقاومت کرده و با حفظ یک کف مهم، آماده افزایش قیمت شده بود.
در این میان، قیمت یورو امروز با رشد نرخ حواله درهم نیز به کمک معاملهگران بازار آمد و آنها توانستند با تکیه بر سیگنال بازار همسایه خریدهای خود را افزایش دهند. دیروز نرخ حواله درهم از سطح ۳ هزار و۱۵۰ تومانی با قدرت عبور کرد و در مقطعی تا سطح ۳ هزار و ۱۸۰ تومان پیشروی کرد. با این قیمت درهم، ارزش دلار در بازار داخلی میتوانست به بالای ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومان برسد.
رفتار معامله گران بازارهای داخلی
با این حال، معاملهگران بازار داخلی با احتیاط بیشتری در مورد خرید و فروش رفتار کردند. گروه دیگری از معاملهگران افزایش قیمت دلار را ناشی از تعطیلات پیشرو میدانستند. از نظر آنها، زمانی که ۲ روز پیاپی بازار تعطیل است، بخشی از افراد سعی میکنند نیاز ارزی خود را پیشاپیش پاسخ دهند و همین تا حدی قیمت را تحریک میکند.
در این میان، شماری از فعالان عنوان میکردند، افزایش قیمت روزهای اخیر تنها پاسخی طبیعی در راستای اصلاح قیمت دلار پس از افت شدید ابتدای شهریورماه است. در این میان؛ قیمت دلار در صورتی که بتواند از سطح ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومانی عبور کند، میتوان گفت که از فاز اصلاح خارج شده است.
البته عدهای از فعالان باور دارند، افزایش روز شنبه بازار را داغ کردهاند و بازار طی روزهای آتی روند عادی خود را در پیش خواهد گرفت. آنچه مسلم است دیروز شاخص ارزی توانست پس از حدود دو هفته از زندان ۱۱ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی رها شود و به همین دلیل روند قیمتی آن از این پس از اهمیت بیشتری برخوردار است.
راه معکوس سکه با دلار
دیروز در حالی که قیمت یورو در بازار آزاد افزایشی شده بود، بهای سکه نتوانست راه صعودی را در پیش بگیرد. روز شنبه، سکه تمام بهار آزادی هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۴ میلیون و ۱۲۹ هزار تومان رسید. عامل اصلی اینکه فلز گرانبهای داخلی نتوانست روند دلار را دنبال کند، نزول بهای اونس در بازارهای جهانی بود.
بهای اونس روز جمعه تا نزدیکی مرز هزار و ۵۰۰ دلاری افت کرد و احتمال افت بیشتر آن و تعطیلیهای پیشرو کمی معاملهگران سکه را محتاط کرد. البته عدهای نیز عنوان میکردند فعالیت معاملهگران بازار سکه بهطور سنتی در ایام محرم کاهش پیدا میکند و همین عامل موجب شده است که قیمت در روز شنبه ظرفیت خاصی برای افزایش قیمت نداشته باشد.
افت قیمتی سکه در حالی رخ داده است که این فلز گرانبها ارزش ذاتی بالایی نسبت به قیمت بازار دارد و همین عامل میتواند در آینده قیمت بازاری آن را تحتتاثیر قرار دهد.