جنگ ارزی در چهارراه استانبول + جدول و نمودار

اقتصادنیوز : امروز یک‌شنبه، تقابلی تمام‌عیار در خیابان فردوسی میان خریداران و فروشندگان برقرار بود. برنده نیمه اول روز فروشندگان دلار و سکه بودند که توانستند چند کانال قیمت ها را پایین ببرند، هر چند که ضدحمله خریداران در نیمه دوم روز توانست جو کاهشی بازار را کاهش دهد.

به گزارش اقتصادنیوز نتیجه این رفت و برگشت ها هزار تومان کاهش برای دلار و حدود 600 هزار تومان افت برای سکه بود. شاخص کل بورس هم امروز 23 هزار واحد کاهش یافت تا مجموع بازارها روز منفی را پشت سر بگذارند.

شروع نزولی سکه و دلار

امروز دلار در کانال 29 هزار تومانی آغاز به کار کرد؛ رقمی که حدود 600 تومان از بعدازظهر دیروز پایین‌تر بود. سکه هم در سطح 13 میلیون و 800 هزار تومانی معاملات خود را شروع کرد که حدودا 400 هزار تومان کمتر از روز شنبه بود. به این ترتیب، پیش بینی «اقتصاد نیوز» مبنی بر اینکه امروز بازارها شروعی نزولی خواهند داشت، تایید شد.

اولین عاملی که کمک کرد، سکه و دلار کاهشی شوند، جوسازی فروشندگان درباره صحبت‌های عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی بود. همتی به طور تلویحی از افت قیمت دلار با توجه به بازگشت ارزهای صادراتی خبر داده بود. این مساله موجب شده بود که دلار در معاملات پشت خطی کاهشی شود و اثر خود را بر معاملات ابتدای روز یک شنبه بگذارد.

عامل دوم کاهش قیمت دلار چه بود؟

صحبت‌های رییس کل به تنهایی نمی‌توانست چنین ریزش سنگینی را در بازار رقم بزند و گروهی باور دارند که عرضه بازارساز نیز در افت قیمت‌ها اثرگذار بوده است، خصوصا آنکه قیمت حواله درهم هم امروز نه تنها از مرز 8 هزار تومانی پایین رفت، بلکه در مقطعی از روز در کانال 7 هزار و 700 تومانی نیز معامله شد. با توجه به این موضوع می توان گفت، افت نرخ حواله درهم عامل دومی بود که سمت انتظارات کاهشی را در بازار تقویت کرد.

در کنار این، عده زیادی از هراس افت شدید قیمت ها به مانند سال 97 سعی می کردند در همین قیمت های بالا، ارز خود را بفروشند؛ سال 97 قیمت به صورت سقوط آزاد به یکباره از 19 هزار تومان به 15 هزار تومان رسید. هراس از چنین ریزش مجدی، فشار فروش را در بازار بالا برده بود و همین مساله قیمت را با سرعت بیشتری در سرازیری حرکت می داد. صرافی‌های بانکی نیز قیمت فروش خود را تا ابتدای 27 هزار تومان پایین بردند که نشان از تمایل بازارساز برای کاهش بیشتر قیمت ها داشت.

آیا قیمت دلار و سکه به کف خورد؟

با وجود فشارهای فروش و قدرت عوامل کاهشی، از حدود ساعت 2 بعدازظهر روند قیمتی سکه و دلار تغییر کرد. ضد حمله نوسان گیران و سفته بازان موجب شد که دلار از کف 27 هزار و 800 تومانی بلند شود و به محدوده 28 هزار و 500 تومانی پا بگذارد. سکه امامی هم توانست از  حوالی 13 میلیون و 300 هزار تومان بلند شود و به محدوده 13 میلیون و 600 هزار تومانی برگردد. درست است که قیمت انتهایی روز دلار بیش از 3 درصد از روز شنبه کمتر بود و سکه هم افت 4 درصدی را نشان می داد، ولی بازگشت از کمترین قیمت های روز یک شنبه، موجب شد که برخی معامله گران این تصور را مطرح کنند که سکه و دلار به کف قیمتی برخورد کرده اند و در روزهای آتی به سوی سقف های پیشین بازخواهند گشت.

این دیدگاه را عموما افرادی مطرح می‌کردند که اعتقاد داشتند، بازار پس از اینکه چند بار نتوانست وارد کانال 30 هزار تومانی شود، نیاز به یک اصلاح قیمت داشت و حالا با برخورد به کف قیمت، نوسان‌گیران سوخت گیری لازم برای برگشت دلار به سوی سقف هفته گذشته را پیدا کرده اند.

این درحالی است که اگر بازارساز زمینه‌ساز افت قیمت‌ها شده باشد، برگشت به سوی نرخ‌های بالا آسان نخواهد بود.