به گزارش ایسنا، پس از چند روز کاهش قیمت ارز و در حالی که قیمت دلار تا حدود ۱۱ هزار تومان نیز پایین آمده بود، بازار ارز در این روزها افزایشی است و قیمتها دوباره در حال بالا رفتن است.بر همین اساس بانکها امروز (دهم شهریور) هر دلار آمریکا را ۱۱ هزار و ۱۱۹ تومان میخرند.
عقبنشینی آهسته قیمت دلار آمریکا در بازار
عنوان مطلبی است که در روزنامه ابتکار منتشر شده است. در این مطلب می خوانیم:
امروز بازار ارز و سکه همانند روزهای اخیر صبح خود را با کاهش قیمت آغاز کردند، کاهش نرخ ارز در این روزها سبب شده تا بسیاری از خریدارانی که در ماههای گذشته برای حفظ منابع مالی خود وارد بازار شده بودند، اکنون به فروشنده تبدیل شوند.
به گفته برخی از کارشناسان به نظر میرسد که این مسئله به همراه دیگر مسائل اقتصادی کاهش قیمت بیشتر را در روزهای آتی مهمان بازار میکند.
بیشتر بخوانید: به روزترین قیمت دلار آمریکا در بازار ارز
نظر اصولگرایان درباره کاهش قیمت های ارزی
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا نیز به چرایی کاهش نرخ ارز پرداخته اند. در بررسی کاهش قیمت دلار این رسانه ها معتقدند خواسته بسیاری از فعالان اقتصادی، تلاش برای ثبات در بازار ارز به جای تثبیت است.
این رسانه ها با اشاره به کاهش قیمت ارز، تاثیر این موضوع بر اقتصاد و معیشت را مورد بررسی قرار داده و به "پیش بینی افت قیمت کالاها در پی کاهش نرخ ارز از هفته آینده" پرداخته اند.
رسانه های نزدیک به جریان اصولگرا آورده اند: در پی سقوط آزاد قیمت دلار در روزهای اخیر، آرامش به بازار ارز بازگشته اما به نظر میرسد این کاهش نرخ زمانی مفیدتر خواهد بود که تاثیر آن در معیشت مردم هم نمایان شود.
تاثیر کاهش نرخ ارز بر معیشت و دیگر بازارها؛ دلایل آرامش بازار ارز و ثبات بازار ارز به جای تثبیت قیمت ارز از محورهای مورد بررسی در رسانه های منتسب به جریان اصولگرا است.
رسانه های اصلاح طلب
رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب معتقدند: کاهش نرخ ارز در بازار آزاد به دلیل عوامل بازار محور است و کاهش نرخ ارز در گرو بهبود شاخصهای اقتصادی است.
بازار متشکل ارزی و عرضه ارزهای صادراتی در سامانه نیما از جمله سیاستها برای تثبیت نرخ ارز بود.
بیشتر بخوانید: قیمت خرید طلا از مشتری در بازار طلا
چرایی کاهش نرخ ارز
روزنامه اعتماد در گزارش دیگری با استفاده از روتیتر "بازار ارز به سمت تکنرخی شدن حرکت میکند" و تیتر "افت ۲ هزار تومانی دلار در تیرماه" به "چرایی کاهش نرخ ارز" اشاره کرد و نوشت:
با بررسی کاهش قیمت دلار ادامه ریزش قیمتها در بازار ارز موجب شده تا قیمت ها در بازار به نرخهای رسمی در سامانه نیما و سنا نزدیکتر شود. خروج بازیگران بزرگ از بازار ارز، فروشنده شدن بازیگران خرد، رفتارهای موثر بازار ساز، افزایش عرضه و کاهش تقاضا و راهاندازی بازار متشکل ارزی از مهمترین دلایل کاهش شدید قیمت ارز در روزهای گذشته به حساب میآید.
ریزش قیمتها موجب افزایش میزان فروشنده در بازار شده است؛
جمع زیادی از مردمی که به دارندگان دلارهای خانگی شهرت دارند، روز گذشته وارد بازار شده و نسبت به فروش ارزهای خانگی اقدام کردهاند.....ورود نقدینگی به سایر بازارها از جمله بورس و روند افزایشی شاخصها از عوامل کاهش قیمت ارز طی دو ماه گذشته به شمار میرود که توانسته از شدت اثرات ناشی از ورود نقدینگی سرگردان به بازارهای طلا و ارز بکاهد…در حال حاضر فصل واردات نیست و یکی از دلایل کاهش دلار هم همین موضوع است.
دست داشتن دولت در کاهش نرخ ارز
روزنامه آرمان در گزارشی با عنوان "سیر صعودی قیمت کالاها بهرغم کاهش نرخ ارز" به گفت و گو با "محمدقلی یوسفی"، قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد امروز اقتصاددان، پرداخت و به نقل از وی نوشت: واقعیتهای اقتصادی ایران خلاف مسیری است که اکنون ارز آن را میپیماید.
در واقع در مدتی که ارز در مسیر نزولی قرار گرفته گشایشی در روابط خارجی و سیاستهای داخلی ایران صورت نگرفته که بخواهیم این امر را به بایستههای موجود ارتباط دهیم.
همه متغیرهای تاثیرگذار بر نرخ ارز اکنون شرایط منفی دارند و در چنین حالتی وقتی نرخ ارز به کانال ۱۱ هزارتومان باز میگردد نشاندهنده دخالت دولت در قیمتگذاریهاست..... چراکه همچنان تحریمها با قدرت پابرجا ماندهاند و درآمدهای نفتی به حداقل خود در چند سال اخیر رسیده است. …در عمل ارادهای برای کاهش هزینههای جاری دولت مشاهده نمیشود.....دولت همچنان نقدینگی قابل توجهی را به اقتصاد تزریق میکند و رشد حجم نقدینگی هم یعنی تورم.
درنتیجه متغیرهای اقتصادی هم دلالت بر افزایش نرخ ارز دارند. به نظر من اینکه دولت تصمیم میگیرد در چنین شرایطی منابع ملی و ثروتهای خدادادی که نسلهای آینده هم باید از آن سهم ببرند را هدر میدهد به این دلیل است که به کشورهای خارجی نشان دهد دولت قادر است نرخ ارز را کنترل کند.
این اتفاق یک ژست کوتاهمدت سیاسی است و این نمیتواند دوام بیاورد. در واقع این همان هدردادن منابعی است که بهسختی بهدست آمدهاند و هیچگونه توجیهی برای آن وجود ندارد.
نظر رسانه های داخلی و بررسی کاهش قیمت دلار
رسانه های داخلی معتقدند سیاستهای بانک مرکزی مانند کارسازی از سمت صرافیها در کنار خروج بازیگران بزرگ از بازار ارز، فروشنده شدن بازیگران خرد، رفتارهای موثر بازار ساز، افزایش عرضه و کاهش تقاضا و راهاندازی بازار متشکل ارزی از مهمترین دلایل کاهش شدید قیمت ارز در روزهای گذشته است.
رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب با اشاره به موارد ذکر شده دخیل درکاهش نرخ ارز، همچنین در بررسی کاهش قیمت دلار به دلایل دیگری همچون نقش دولت در قیمت گذاری ها و همچنین عملکرد بانک مرکزی در بازار ارز، اشاره کرده اند.
نظر رسانه های جریان اصلاح طلب درباره این تغیرات چیست؟
رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب آورده اند، عدهای از صاحبنظران با توجه به شرایط موجود میگویند که تجربه نشان داده با کاهش نرخ ارز، روند نزولی قیمتها در سایر بازارها سرعت خواهد گرفت و فعالان بازار با بررسی اتفاقات رخ داده به فکر عرضه کالاها میافتند.
همچنین این رسانه ها از سویی به تاثیر کاهش نرخ ارز بر بازار خودرو پرداخته و آورده اند:
"ارز، بازار خودرو را از سکه انداخت"، و از سوی دیگر به عدم تاثیر این موضوع بر کاهش قیمت مسکن اشاره می کنند و نوشته اند: "قیمتمسکن تابع ارز نیست".
رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب همچنین با اشاره به کاهش نرخ ارز به محورهایی همچون چرایی و دلایل موثر بر این موضوع، دست داشتن دولت در کاهش قیمت ارز، تاثیر کاهش نرخ ارز بر دیگر بازارها، اهمیت تقویت ارزش پول ملی و گمانه زنی ها از روند کاهشی قیمت دلار اشاره کرده اند.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد امروز
دلایل کاهش عمده قیمت ارز در این روزهای بازار چیست؟
روزنامه ابتکار در گزارشی با طرح پرسشی مبنی بر "اراده بانک مرکزی قیمتها را کاهش داد؟ " به سخنان "آلبرت بغزیان"، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی پرداخته است.
وی با بررسی دلیل عمده کاهش نرخ ارز به «ابتکار» گفت: من دلیل کاهش قیمت این روزهای بازار را دخالتهای بانک مرکزی در بازار ارز میدانم، به عبارتی دیگر بانک مرکزی با نرخهای پایین شروع به عرضه کرده است و چون چند روز متوالی روند نزولی برقرار بوده عملاً در بازار تقاضا سرکوب شده است.
وی در ادامه افزود: در این میان فروشندگان راغب به فروش شدهاند، بنابراین نرخ در این روزها دیگر جهشی نداشته و روند نزولی را در پیش گرفته است. درواقع بانک مرکزی اقداماتی را که باید در ماههای گذشته انجام میداد اکنون انجام میدهد.