اقتصادنیوز؛ امروز یکشنبه ۱۶ تیرماه ۱۳۹۸ بازار طلا و ارز پایتخت مجدداً در مسیر نزولی قرار گرفت. قیمت دلار صرافی ملی سکه به کانال ۴.۵ میلیون تومانی بازگشت و مثقال طلای آبشده در محدوده یک میلیون و ۸۶۰ هزار تومانی قرار گرفت. دلار در بازار آزاد به زیر مرز ۱۳ هزارتومانی بازگشت و صرافی ملی مجموعاً ۵۰ تومان از نرخ خرید و فروش دلار و یورو کاست.
نوسانات ارز در بازار آزاد است!
به گزارش خبرنگار بورس، آخرین قیمت دلار در صرافی ملی بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، نگاه عموم جامعه برای تعیین نرخ بیشتر اقلام اساسی و حتی غیراساسی به نوسانات ارز در بازار آزاد است. بازاری که بیشترین تأثیر را بر خرید و فروش ریالی کشور داشته و دولتها همواره در تلاش برای مهار نوسانات روانی و مداخلات سیاسی در آنها بودهاند.
طبق بررسیهای صورت گرفته در قبل از ماه رمضان، آخرین قیمت دلار در صرافی ملی بازار ارز از چند هفته قبل از شروع ماه مبارک رمضان تا حدودی شاهد افزایش نرخ اسعاری نظیر دلار، یورو، لیر ترکیه و درهم بود که بسیاری از صرافان و واردکنندگان معتقد بودند این افزایش قیمت طبیعی است، زیرا واردکنندگان برای تهیه به موقع ملزومات مورد نیاز روزه داران در ماه رمضان تقاضای بیشتری به بازار ارز بردهاند و این تقاضا تا حدودی افزایش نرخ را در بر داشته است.
گفته کارشناسان و واردکنندگان صحیح است، زیرا نمودار تغییر نرخ ارز، نشان میدهد که بازار بعد از برطرف سازی نیاز رسمی مردم از اواسط ماه رمضان با کاهش قیمت مواجه شده است، بهطوری که رئیس کل بانک مرکزی در اظهارنظر خود از کاهش ۲ هزار تومانی نرخ ارز در طول یک هفته خبر می دهد.
یک صراف مجاز در خیابان فردوسی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن تشریح عملکرد بازار در ماه رمضان، اظهار کرد: آخرین قیمت دلار در صرافی ملی بازار ارز در این ماه روند خوبی را طی کرد هرچند ابتدای ماه و در هفتههای قبل از آن، نرخ دلار به ۱۵ هزار تومان هم نزدیک شد؛ اما ترس و نگرانی از بابت این موضوع وجود نداشت.
وی افزود: قیمت دلار صرافی ملی قیمت دلار صرافی ملی این افزایش قیمت مردم را به بازارها نکشاند تا ارز بفروشند و یا ارز انبار کنند، زیرا همه ما میدانستیم این افزایش قیمت دلیل موجهی دارد و دلیل موجه آن هم تقاضای بیشتر شرکتهای مواد غذایی و اقلام اساسی کشور برای تأمین کالاهای مورد نیاز مردم در ماه مبارک رمضان بوده است.
این صراف گفت: البته در این بین درصد کمی از ارزهای خانگی هم به بازار بازگشت و همین امر موجب شد تا نرخها دچار نوسانات هیجانی نشوند.
سفر نخست وزیر ژاپن عامل ارزانی ارز پس از ماه رمضان!
حمید گرمابی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به روند کاهشی نرخ ارز درهفته اخیر، گفت: علت اصلی روند کاهشی نرخ دلار، به مسائل سیاسی بر میگردد، همچنین روند کاهشی قیمت ارز ادامه خواهد داشت و در بدترین حالت ثابت میماند که بعید به نظر میرسد روند افزایش داشته باشد.
وی تأکید کرد: تا زمانی که شرایط سیاسی و اقتصادی کشور با ثبات باشد، روند کاهشی ادامه دارد، از سوی دیگر تنشهای بین المللی و منطقهای تعدیل شده است و دیگر اثری از فشار بیرونی بر اقتصاد کشور نیست.
نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس دهم شورای اسلامی اذعان کرد: با تلاشهایی که در سطح دنیا صورت گرفته است، تنشهای منطقهای و بین المللی علیه ایران کاهش یافته است و همین تعدیل تنش، تأثیر مستقیمی بر کاهش نرخ ارز داشته است.
گرمابی در ادامه با اشاره به دیدار مهم هفته آتی مسئولان کشور با نخست وزیر ژاپن، گفت: سفر نخست وزیر ژاپن به ایران از دیگر دلایل سیاسی کاهش نرخ دلار است.
دولتها نگاه نظارتی خود را حفظ کنند
نیما امیرشکاری، قیمت دلار صرافی ملی مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به دلایل اصلی نوسانات بازار ارز در ایران اظهار کرد: در اکثر اوقات بازار کشورهایی نظیر ایران تحت تأثیر جو روانی و اخبار سیاسی قرار میگیرند که در اکثر موارد این موضوع خوب نیست.
وی افزود: زمانی که نرخ اسعار به صورت دستوری به چند نرخ تقسیم میشوند بازارها همواره در انتظار شوک و اخبار سیاسی هستند، البته خوشبختانه چندماهی است که بازار ارز ایران با کمترین تنشها مواجه شده است و دلیل آن هم برخورداری استقلال برای صرافی هاست.
امیرشکاری گفت: سیستم تهیه منابع ارزی صرافیها و بازار آزاد به صورت عرضه و تقاضا درآمده است و همین موضوع سبب میشود تا بازارها با روند طبیعی تری مسیر خود را طی کنند و نوسانات هیجانی و به یکباره رخ ندهد هرچند همچنان اختلالاتی در سیستم و مدیریت کنترل بازار آزاد ارز وجود دارد.
وی افزود: آخرین قیمت دلار در صرافی ملی دولتها باید از نقش تجارت خارج شده و به نقش نظارتی خود بپردازند. همین موضوع سبب میشود تا عامل اقتصادی (صراف) با منطق اقتصادی به کار در ضوابط قانونی پرداخته و مطمئن باشد که ناظر (دولت) همواره در جریان روند معاملاتش قرار دارد. در نتیجه نوسانات آنی و سودجویانهای در بازارها رخ نخواهد داد.
بهزاد خسروی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، معتقد است که دو عامل "راه اندازی بازار متشکل ارزی" و " تزریق ۳۰ هزار میلیارد دلار ارز خانگی به بازار ارز" منجر به ادامه روند کاهش نرخ ارز در بازار ارز میشود.