گزارش «اقتصادنیوز» از بازار طلا و ارز پایتخت؛ ثبات نسبی پس از نوسانات محدود

 

به مردم نمی‌توانیم بگوییم که طلای آب شده نخرند. پیش بینی قیمت طلا در اقتصادنیوز و توصیه ما به خریداران طلای آب شده این است که برخی سواد و اطلاعات کافی درباره فلز طلا ندارند. ممکن است برخی افراد عادی که در این حوزه تخصص لازم ندارند هر فلز طلایی رنگ را طلا تلقی ‌کنند

روند نزولی قیمت طلا

روند معاملاتی طلا، سکه و حتی ارزها در هفته‌ای که سپری شد، نزولی و تا حدودی معقول به نظر می‌رسد؛ به نحوی که حتی با تنش‌های تجاری آمریکا با کشورهای مهم دنیا از جمله چین و افزایش نرخ جهانی طلا در بازارها، قیمت سکه در ایران کاهش پیدا کرد.

اونس جهانی طلا در هفته‌ای که گذشت از نرخ یک هزار و ۳۱۴ دلار به یک باره به سمت عدد یک هزار و ۳۴۴ دلاری جهش پیدا کرد، بسیاری از کارشناسان بین المللی در حوزه طلا این جهش قیمتی را مستقیما به تنش تجاری آمریکا با چین و کشورهای مبدا تجارتش قلم داد می‌کنند.

اما نکته قابل تاملی که پیش بینی قیمت طلا در اقتصادنیوز در بازارهای ارز، سکه و طلای کشور حاکم است، روند نزولی و همچنین ثبات در معاملات است. به نحوی که کشتی آرای رئیس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف کشور و محمدولی رئیس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا و جواهر با تایید تخلیه حباب قیمتی طلا به علت مدیریت بازار ارز، این روند را ادامه دار پیش بینی می‌کنند.

هنوز حباب در قیمت گذاری طلا و سکه وجود دارد!

محمد کشتی آرای، رئیس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف کشور اظهار کرد: هفته‌ای که گذشت، علی رغم افزایش نرخ جهانی طلا، بازارهای کشور شاهد کاهش  ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی قیمت سکه بودند هر چند همچنان این حباب قیمتی وجود دارد.

وی در ادامه گفت: منظور متخصصان طلا و جواهر و سایر بازارها از حباب قیمتی، نرخ کاذبی است که خارج از منطق اقتصادی بر بازارها به علت عدم توازن عرضه و تقاضا حاکم می‌شود.

کشتی آرای در ادامه بیان کرد: پیش بینی قیمت طلا در هفته پیش رو چگونه است؟ هرگاه بانک مرکزی به مدیریت و نظارت جدی در بازار ارز و خروج دلالان ارزی از این بازار دقت نظر داشته باشد، بازار سکه و سایر بازارها نیز تحت تاثیر قرار گرفته و شاهد نوسانات می‌شوند.

این مقام مسئول با اشاره به کاهش میزان تقاضا در بازار طلا، گفت: در ماه رمضان و حتی یک ماه بعد از آن، ما شاهد افزایش فروشندگان طلا و کاهش خریداران این کالا بودیم که همین موضوع نیز یکی از عوامل کاهش نرخ طلا است.

کشتی آرای در پایان برای پیش بینی قیمت مسکوکات در هفته های  آینده، گفت: انتظار ما از بازار، ادامه روند کاهش نرخ ارز و به تبع آن کاهش نرخ طلاست، هرچند شاید در این بین نوساناتی هم در انتظار بازارها باشد که کاملا طبیعی است. مهم ایجاد ثبات در بازار سکه و طلا بود که خوشبختانه درصد بالایی از آن محقق شده است.

چگونه قیمت طلا را پیش بینی کنیم؟

اما پیش بینی قیمت طلا در هفته پیش رو چگونه است؟ طلا همواره به عنوان فلزی گرانبها مورد توجه بشر بوده‌است. ویژگی‌های خاص طلا مانند ارزش ذاتی آن، اکسیده نشدن در مقابل هوا، تقسیم پذیری بدون از دست دادن ارزش، مقبولیت عمومی، قدرت نقد شوندگی و هزینه پایین نگهداری آن باعث شده‌است تا طلا تبدیل به یک پول کالایی (و در شرایط تورمی و رکودی یک سپر تورمی) و پشتوانه ارزی شود. بنابراین طلا در کنار نفت یکی از کالاهای استراتژیک در بازارهای بین المللی محسوب می‌شود و در نتیجه عوامل متعددی بر روی قیمت آن تاثیر می‌گذارد.

در این یادداشت به بررسی مهم‌ترین عوامل موثر بر قیمت طلا و بررسی مکانیسم‌های آن‌ها می‌پردازیم:

رشد عرضه جهانی پول:‌ رشد سالانه عرضه پول جهانی اگر بیش از رشد واقعی اقتصاد جهانی باشد، باعث می شود تا تورم جهانی افزایش پیدا کند و اعتماد به پول کاغذی کاهش یابد که این امر به گرایش بیشتر مردم به سمت طلا به عنوان یک پشتوانه برای حفظ دارایی هایشان گسترش یابد. واضح است که منظور از رشد سالانه عرضه پول، بیشتر عرضه دلار و ارزهای معتبر جهانی که به عنوان ارزهای غالب توسط مردم و بانک های مرکزی نگاهداری می شوند، مد نظر است.

چه موقعی سرمایه گذاری بر روی طلا انجام میشود؟

نوسانات شدید بازار بورس و قیمت‌های نفت: در شرایطی که بازار بورس دچار نوسانات شدید می‌شود، و قیمت نفت بر اثر عوامل متعدد دائماً در حال تغییر است، اطمینان به این بازار و به تبع آن تمایل به سرمایه گذاری در این بازار کاهش می‌یابد لذا در این حالت مفهومی به نام "پناهگاه امن" در مورد بازار طلا به وجود می‌آید. در این شرایط سرمایه گذاران سعی می کنند تا با کم کردن ریسک سرمایه گذاری خود در طلا سرمایه گذاری کنند. به عبارت دیگر تقاضا برای طلا به منظور ذخیره‌سازی افزایش می‌یابد و این افزایش تقاضا منجر به افزایش قیمت‌های طلا می‌شود.

چین: چین یکی از کشورهای با مازاد تجاری قابل توجه در دنیا است. این مازاد تجاری باعث می‌شود که چین تبدیل به یک متقاضی بزرگ کالا در بازارهای جهانی شود. از سوی دیگر تمایل کشور چین برای فرار از زیر سلطه رفتن نرخ ارز جهانی، دلار، به دلیل عمدتا مسایل سیاسی و اقتصادی رقابتی با کشور آمریکا و تمایل این کشور برای افزایش پشتوانه پولی‌اش، این کشور را بعد از هند تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین تقاضا کنندگان طلا در جهان می‌کند. در نتیجه حضور چین در بازار طلا و هم چنین مازاد تجاری که باعث می‌شود چین با دلارهای بیشتری به سمت بازارهای کالا و از جمله بازار طلا در دنیا حرکت کند، در نهایت منجر به افزایش قیمت طلا می‌شود