موج جدید گرانی‌ها در بازار

 

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام درباره صف‌های طولانی در میادین میوه و تره بار برای تهیه قیمت گوشت گفته قرار است در برنامه‌ای تعداد مراکز عرضه روزانه گوشت افزایش پیدا کند و باید نسبت به وضعیت قیمت و بازار گوشت قرمز تولید داخل در بازار نیز نظارت بیشتری داشته باشند.

 

قیمت گوشت در یکسال گذشته چگونه تغییر کرد؟

افزایش قیمت روز گوشت قرمز در سال گذشته کار را به‌جایی کشاند که تعداد زیادی از مردم برای خرید گوشت یخی چند ساعت در صف‌های توزیع گوشت منجمد بایستند.

به گزارش خبرنگار حوزه دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، افزایش قیمت گوشت قرمز از ابتدای سال ۹۷ به‌صورت روزانه شروع شد و در بهمن‌ماه کار به‌جایی رسید که مردم برای خرید گوشت منجمد مجبور شدند در صف بایستند.

 

آخرین قیمت گوشت گوسفندی و گوساله در کشور ۹۲۶ هزار تن است که حدود ۸۰۰ هزار تن آن را باید وزارت جهاد کشاورزی تأمین کند و مابقی از طریق واردات گوشت قرمز تأمین می‌شود. آن‌گونه که منابع مطلع اعلام کردند تا پایان بهمن‌ماه سال‌جاری وزارت جهاد کشاورزی تنها ۳۳۰ هزار تن گوشت وارد بازار کرده است. این در حالی است که میزان عرضه بایستی به ۷۵۰ هزار تن می‌رسید که مسئولان علت این اتفاق را قاچاق گوشت اعلام می کنند.

 

دولت با اینکه رقم بالایی از ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی را برای رفع این مشکل هزینه کرد و بخش دام و طیور، از نهاده‌های تولید تا خرید، واردات گوشت و دام زنده را تقویت کرد اما آمار و سفره مردم نشان می‌دهد که اقدامات دولت در بهبود شرایط و ثبات قیمت اثری نداشت.

 

قیمت جهانی گوشت و مرغ چند؟

اتاق بازرگانی در گزارشی جدید به تحلیل وضعیت گرایش ساکنان کشورهای توسعه یافته جهان به گوشت قرمز و سفید پرداخته است. نتیجه این بررسی نشان می‌دهد که آنچه در ایران رخ می‌دهد در قیاس با شاخص مصرفی این کشورها مسیری مشابه را طی می‌کند.

بر اساس آمارهای بررسی شده در این گزارش در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی که کلوپ کشورهای ثروتمند است، مصرف گوشت قرمز مانند بیف، از سال ۱۹۹۰ به این سو تغییری نکرده است. رشد مصرف مرغ اما چیزی در حدود ۷۰ درصد بوده و این آمار افزایش قابل توجه اقبال به مصرف این نوع از گوشت سفید را نشان می‌دهد.

این روند رو به رشد باعث شده امروز بخش قابل توجهی از تمرکز مزارع پرورش حیوانات به سمت پرورش و نگه داری مرغ‌ها حرکت کند؛ تا جایی که بر اساس آمارهای منتشر شده در این گزارش از حدود ۳۰ میلیارد حیوانی که در این مراکز در سراسر جهان نگهداری می‌شوند، ۲۳ میلیارد آن مرغ‌ها هستند.

در ماه‌های گذشته که افزایش قابل توجه قیمت گوشت قرمز و سفید در بازار ایران، نگرانی جدی برای دولت و مردم به وجود آورده، به نظر می‌رسد روندی که در سال‌های قبل در ایران آغاز شده بود، این بار به دلایل اقتصادی ادامه پیدا کند و مرغ همچنان رشد تقاضای بیشتری را در قیاس با گوشت به قرمز به ثبت برساند. بر خلاف این کشورهای ثروتمند که شهروندانشان تغییر ذائقه داده‌اند، در ایران تجربه متفاوت به نظر می‌رسد و با توجه به محوریت گوشت قرمز در بخش قابل توجهی از غذاهای ایرانی، افزایش قابل توجه قیمت این کالا، احتمالاً باعث تغییر ذائقه مردم ایران در این رابطه خواهد شد.

در بازارهای جهانی امروز قیمت مرغ به طور میانگین ۱.۹۲ دلار تعیین می‌شود و بر این اساس قیمت این کالا از ۱۹۶۰ تا امروز کاهشی ۱.۷۱ دلاری را به ثبت رسانده است. در کنار آن قیمت میانگین گوشت قرمز (بیف) نیز در این دوره کاهشی۱.۱۷ دلاری را در هر کیلو تجربه کرده و در عدد ۵.۸ دلار ایستاده است.

بررسی این شاخص‌ها نشان می‌دهد که قیمت مرغ در بازار ایران در قیاس با شاخص‌های جهانی قرابت بیشتری با گوشت قرمز دارد اما با توجه به تورم قابل توجه شکل گرفته در قیمت تمام شده این کالا در ماه‌های گذشته به نظر می‌رسد دولت باید برنامه ریزی جدی برای کاهش قیمت گوشت در بازار ایران یا تسهیل دسترسی مردم به این کالا در دستور کار قرار دهد.

در ماه‌های گذشته با واردات گوشت یخ زده به کشور دولت تلاش کرد عرضه را به میزان تقاضای موجود در بازار نزدیک کند که با توجه مشکلاتی در حوزه توزیع این اقلام به وجود آمد، به نظر می‌رسد در سال جدید باید تحولی جدی در این بخش در دستور کار قرار گیرد.

 

می‌توانیم گوشت را کیلویی ۵۰ هزار تومان به دست مردم برسانیم

یاسر فیضی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: دلیل رسیدن قیمت گوشت قرمز در تهران به کیلویی ۱۲۰ هزار تومان و در شهرستانها ۸۰ هزار تومان، عرضه کم و تقاضای زیاد است و تعاونی‌های مرزنشینان به دلیل ارتباطی که با همسایگان شرقی دارند، می‌توانند این خلأ را جبران کنند و از افغانستان، تاجیکستان و گرجستان که تولیدکننده دام هستند، گوشت وارد کنند.

وی افزود: در بحث واردات درخواست دادیم که به ما اجازه واردات دام زنده بدهند و توانستیم برای خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان این اجازه را بگیریم.

رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران خاطرنشان کرد: مدتی قبل یکی از تجار گرجستان به ما اعلام کرد که گوسفندان زیادی دارد و می‌تواند با قیمت مناسب به ما بفروشد و از طریق گمرک مقصد در تهران یا مشهد به ما تحویل دهد. اگر دولت به ما ارز رسمی بدهد، گوشت را با قیمت کیلویی ۳۵ هزار تومان وارد و در نهایتاً ۴۰ هزار تومان ترخیص می‌کنیم. سود مرزنشینان هم اگر ۱۰ هزار تومان شود، قیمت گوشت وارداتی به جای ۹۰ هزار تومان، کیلویی ۵۰ هزار تومان می‌شود که مصرف کننده قادر به خرید آن خواهد بود.

عرضه گوشت دولتی همچنان ادامه دارد

با وجود اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت اواخر ماه گذشته از منتفی شدن واردات گوشت قرمز با ارز ۴۲۰۰ تومانی دولتی خبر داد، همچنان گوشت دولتی در بازار عرضه می‌شود.

در ماه‌های پایانی سال گذشته نوسانات در بازار محصولات پروتئینی به ویژه گوشت قرمز به گونه‌ای بود که قیمت آن به کیلویی بیش از ۱۰۰ هزار تومان رسید و بر همین اساس دولت تصمیم گرفت تا نسبت به واردات گوشت قرمز گرم تا زمانی که بازار کنترل شود، اقدام کند.