در چند هفته اخیر در بازار شاهد تغیرات در قیمت درهم امارات بودیم در حالی این تغیرات قیمت به وحود آمده است که سایر ارزها در حال افزایش قیمت بوده اند. به طور مثال در بازار تهران قیمت دلار هیگونه افتی به خود ندیده است این در حالی است که درهم امارات نیز از این رویه پیروی نمیکند. در این مقاله قرار است به تغیرات اصلی این نوسانات بپردازیم.
اقتصادنیوز : در دومین روز هفته، دلار دومین افزایش متوالی را به ثبت رساند تا به محدوده ۴ هزار و ۹۰ تومان قدم بگذارد. روز یکشنبه، شاخص بازار ارز ۱۴تومان افزایش را تجربه کرد و به بهای ۴ هزار و ۹۳ تومان رسید. این بیشترین رشد روزانه دلار در ۵ روز گذشته بود و موجب شد که این ارز به بالاترین قیمت خود در سال ۹۶ برسد. به گفته فعالان، روز گذشته سیگنال رشد به بازار داخلی از درهم امارات رسید. حواله قیمت درهم امارات در ابتدای روز با قیمت هزار و ۱۱۹ تومان به فروش رفت که۳ تومان بالاتر از روز ابتدایی هفته بود.
روند قیمت و نرخ درهم امروز
در ادامه روز قیمت درهم امارات به هزار و ۱۲۰ تومان رسید. رشد این ارز موجب شد خریدها و تحرکات معاملهگران پاساژ افشار نیز افزایش پیدا کند و به تبع آن قیمت دلار به آستانه ۴ هزار و ۱۰۰ تومان برسد. حتی برخی فعالان اعتقاد داشتند، قیمت دلار متناسب با افزایش قیمت درهم امارات افزایش پیدا نکرده است و پتانسیل رشد بیشتری را داشت. با این حال، به گفته برخی بازیگران باتجربه بازار، عرضه ارز روز یکشنبه تا حد زیادی به تقاضای معاملهگران پاسخ داد و مانع از هیجانی شدن نوسانات شد. برخلاف رشد دلار، روز یکشنبه پایانی بر روند افزایشی سکه بود. سکه تمام بهار آزادی پس از ۵ افزایش متوالی، روز گذشته ۵ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای یک میلیون و ۳۵۵ هزار تومان رسید. به گفته فعالان، اشباع خریدها و احتیاط سکه بازان مهمترین عاملی بود که زمینهساز تعدیل قیمت فلز گرانبهای داخلی شد. سکه در کمتر از یک هفته ۴۳ هزار تومان افزایش را تجربه کرده بود. این رشد که چندان از سوی عوامل بنیادی حمایت نمیشد، موجب شده بود که روز شنبه حباب سکه به بالای ۱۳۰ هزار تومان برسد. با این حال، افت روز یکشنبه در شرایطی که قیمت دلار افزایشی شده بود، زمینهساز کاهش حباب تا ۱۲۰ هزار تومان شد.
یک شائبه در قیمت درهم امارات و بازار ارز
روز یکشنبه زمزمههایی متفاوتی در مورد درهم در میان معاملهگران بازارداخلی وجود داشت. بخشی از معاملهگران شائبه و خبری را مطرح میکردند که یکی از بانکهای اماراتی به تجار ایرانی اطلاع داده، حق مراودات اقتصادی با این بانک را ندارند. متن نامه این بانک نیز در بعضی سایتها انتشار یافته بود و بهطور وسیع در گروههای تلگرامی معاملهگران نیز در مورد آن بحث میشد. با این حال، صحبت با شماری از فعالان بازار نشان دهنده آن بود که آنها در جابه جایی درهم یا خرید و فروش حواله آن مشکل خاصی نداشتند و شایعه فوق حتی در صورت صحت نیز نتوانست فضای بازار را تحت تاثیر قرار دهد. در این میان، دسته دوم رشد نرخ حواله درهم را بیشتر به افزایش تقاضا نسبت میدادند. آنها باور داشتند، بهطور طبیعی هر چقدر به انتهای سال میلادی نزدیک شویم، تقاضا برای خرید قیمت درهم امارات بالا خواهد رفت و به تبع آن قیمت دلار در بازار داخلی نیز در مسیر افزایشی قرار خواهد گرفت. روز یکشنبه حواله درهم معاملات خود را با قیمت هزار و ۱۱۹ تومان آغاز کرد. این موضوع موجب شد که معاملات دلار نیز با هیجان بیشتری کلید بخورد. در دومین روز هفته، معاملات دلار با قیمت ۴ هزار و ۹۰ تومان کلید خورد که افزایشی ۱۱ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز شنبه داشت. در ادامه روز این ارز رشد بیشتری را تجربه کرد و در نهایت با قیمت ۴ هزار و ۹۳ تومان به کار خود پایان داد. در حالی که برخی رشد نرخ حواله درهم را عامل اساسی افزایش قیمت دلار دانستند، گروه دیگری باور داشتند، معاملهگران با جوسازی پیرامون تنشهای منطقهای زمینه افزایش قیمت را فراهم کردند.
احتمال تغیرات ارزی – قیمت درهم امارات هم بالا می رود!
به گفته فعالان، زمانی که ارزش دلار در یکی از کشورهای همسایه بالا میرود، احتمال جابهجایی دلار از بازار داخلی به آن منطقه جغرافیایی بالا میرود. با این حال، به گفته تعدادی از فعالان، در مورد هرات افغانستان این روند معکوس است. به باور یکی از بازیگران باتجربه بازار، بهطور سنتی ارزش دلار در منطقه هرات پایینتر از بازار داخلی بوده است؛ به این ترتیب، زمانی که نرخ دلار در ابتدای روز در آن منطقه جغرافیایی بالای ۴هزار و ۷۸۰ تومان قرار گرفت، معاملهگران بازار داخلی انتظار داشتند که قیمتهای معاملات سبزه میدان و پاساژ افشار در سطح بالاتری به انجام برسد. علت این اتفاق آن بود که در گذشته از یکسو از سوی معاملهگران شهرستانی از هرات افغانستان دلار وارد بازار داخلی میشد و از سوی دیگر، قیمت شاخص ارزی در آن منطقه جغرافیایی اثر انتظاری بر بازار داخلی داشت. اثر مهمتر افزایشی بر قیمت دلار را نرخ حواله درهم گذاشت. بهطور سنتی این تصور در بازار وجود دارد که با افزایش نرخ حواله درهم قیمت دلار در معاملات ایران نیز بالا میرود. برای اثرگذاری نرخ حواله درهم بر دلار بازار داخلی عوامل مختلفی ذکر شده است که دو عامل اهمیت بیشتری دارند. به گفته فعالان، با توجه به تثبیت قیمت دلار به درهم در عدد ۶۷/ ۳، معاملهگران به راحتی میتوانند با توجه به نرخ حواله درهم به ریال، ارزش دلار در بازار داخلی را براساس درهم تخمین بزنند. در این شرایط، در میان معاملهگران ارزش دلار در بازار داخلی براساس ضرب نرخ حواله درهم با عدد ۶۷/ ۳ محاسبه میشود.
تغیرات ارزی نرخ درهم
در ابتدای روز دوشنبه نرخ حواله قیمت درهم امارات هزار و ۳۱۸ تومان بود و با توجه به آن ارزش دلار در بازار داخلی بالای ۴ هزار و ۸۰۰ تومان بود. دومین علت اثرگذاری درهم، به حجم زیاد معاملات تجار ایرانی در دبی و انجام تعداد زیادی از جابهجاییهای ارزی از آن منطقه بوده است. برای افزایش نرخ حواله درهم که متعاقبا قیمت دلار در بازار داخلی را افزایشی کرد، دلایل مختلفی در بازار ذکر میشد؛ عدهای بیشتر بر افزایش تقاضا تاکید داشتند، حال آنکه گروه دیگری به کاهش عرضه درهم بازارساز در دبی اشاره داشتند